Newmarkets

NEWMARKETS (registrační číslo M00074) je společným projektem Centrály cestovního ruchu-Jižní Morava, z.s.p.o., Niederösterreich Werbung GmbH a Vysočina Tourism. Hlavním cílem byla tvorba doprovodné nabídky k Dolnorakouské zemské výstavě 2009 a rozvoj přeshraniční spolupráce těchto regionů.

Sousedé na talíři na Salimě
Více informací

28.2.2012

Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava představuje na potravinářském veletrhu Salima na brněnském výstavišti přeshraniční výstavu Sousedé na talíři. Téma výstavy, nad kterou převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, je dáno významem gastronomie v současném cestovním ruchu. Stále více lidí se zajímá nejen o to, co jí, ale i o historii jednotlivých kuchyní a kvalitu použitých surovin.

Výstava Sousedé na talíři představuje kulinární fenomén jihomoravské a dolnorakouské kuchyně. Projekt se snaží novou rovinou prezentace přispět k vzájemnému poznávání obyvatelstva po obou stranách hranice. Cílem je ukázat jak odlišnosti, tak i společné v oblasti tradiční lidové, stejně jako městské kuchyně. Téma je zachyceno v časovém průřezu od druhé poloviny 19. století, doby c.k. monarchie až po dnešek. Škála témat je široká – od základního nasycení po hojnost, od primitivní přípravy pokrmů po kulinářské umění nejvyšší kvality, od běžné stravy po slavnostní tabule. Výstavu v první den veletrhu navštívil ministr zemědělství Petr Bendl v doprovodu hejtmana Michala Haška a náměstka hejtmana Ivo Poláka. Veškeré informace o regionální moravské kuchyni a o výstavě Sousedé na talíři jsou k dispozici na webových stránkách www.ochutnejtemoravu.cz.

Výstava „Sousedé na talíři“ na veletrhu SALIMA
Více informací

22.2.2012

Návštěvníci veletrhu SALIMA mají jedinečnou příležitost shlédnout přeshraniční výstavu „Sousedé na talíři“. Tento veletrh se koná od 28. února do 2. března 2012 v areálu BVV.

CCRJM si vybrala jako téma přeshraniční výstavy „Sousedé na talíři“ gastronomii, neboť její význam v cestovním ruchu neustále stoupá a stále více lidí se zajímá nejen o to, co jí, ale i o historii jednotlivých kuchyní a kvalitu použitých surovin. Návštěvníci regionu si stále častěji přejí poznat chutě a vůně místní kuchyně a přirozeně je srovnávají se specialitami ostatních regionů, které navštívili nebo kde žijí. rádi si také místní gastronomickou specialitu odvezou domů v podobě suvenýru nebo receptu. Pojďme tedy ochutnat jižní Moravu a Dolní Rakousko! Výstava „Sousedé na talíři“ představí kulinární fenomén jihomoravské a dolnorakouské kuchyně. Projekt se snaží novou rovinou prezentace přispět k vzájemnému poznávání obyvatelstva po obou stranách hranice. Cílem je ukázat jak odlišnosti, tak i společné v oblasti tradiční lidové, stejně jako městské kuchyně. Téma bude zachyceno v časovém průřezu od druhé poloviny 19. století, doby c.k. monarchie až po dnešek. Škála témat je široká – od základního nasycení po hojnost, od primitivní přípravy pokrmů po kulinářské umění nejvyšší kvality, od běžné stravy po slavnostní tabule. opomenuty nezůstanou ani nápoje pro tyto regiony tak typické, především víno, dále pivo, mošt a samozřejmě káva. Výstava je vybavena česko-německým komentářem, u této příležitosti byl také vydán katalog, který připravili přední odborníci na regionální gastronomii v obou zemích. Veškeré informace o regionální moravské kuchyni a o výstavě naleznete také na webových stránkách www.ochutnejtemoravu.cz jak v jazyce českém, tak i německém. Těšíme se na vaši návštěvu v rámci veletrhu SALIMA 2012. Expozici financuje Jihomoravský kraj.

https://www.ccrjm.cz/userfiles/image/Logolinky/logolink_3.png
Výstava Sousedé na talíři slavnostně zahájena v Telči
Více informací

28.11.2011

Na první adventní neděli 27. 11. 2011 byla slavnostně zahájena putovní výstava Sousedé na talíři v dalším partnerském regionu – na Vysočině, konkrétně v Telči. Výstava pojednává o společném a rozdílném v kuchařském umění jižní Moravy a Dolního Rakouska a vhodně doplní předvánoční a vánoční program v Telči.

Kdy: 27. 11. 2011 – 8. 1. 2012 Kde: Městská galerie Hasičský dům, Náměstí Zachariáše z Hradce 122, Telč

https://www.ccrjm.cz/userfiles/image/Logolinky/logolink_3.png
Konference NEWMARKETS
Více informací

11.10.2011

Dovolujeme si Vás společně s partnery Vysočina Tourism a Niederösterreich Werbung pozvat na konferenci a zahájení výstavy NEWMARKETS – Od Dolnorakouské zemské výstavy až k projektu NEWMARKETS, která se koná 2. listopadu 2011 v Jihlavě.

Více informací naleznete v přiložené pozvánce.

Výstava Sousedé na talíři byla zahájena ve Wilfersdorfu
Více informací

7.9.2011

V pátek 2. září 2011 byla slavnostně zahájena putovní část výstavy „Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller“ na lichstenštejnském zámku Wilfersdorf. Tuto dvoujazyčnou výstavu o podobnostech i odlišnostech moravské a dolnorakouské kuchyně můžete na zámku Wilfersdorf shlédnout do 30. října 2011.

Více o výstavě a moravské kuchyni na www.ochutnejtemoravu.cz

Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, ve středu vařil šéfkuchař Michal Hájek
Více informací

10.8.2011

S mimořádným zájmem veřejnosti se setkala středeční exhibice šéfkuchaře brněnského restaurantu La Bouchée Michala Hájka v Paláci šlechtičen – Etnografickém ústavu Moravského zemského muzea.  

Hájek předvedl svoje pojetí regionální kuchyně, která využívá to nejlepší z domácích chovů, rybníků, zahrad a sadů. Kuchařská exhibice jednoho z předních brněnských šéfkuchařů se konala jako doprovodná akce výstavy Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, kterou ve spolupráci s rakouskými partnery a s Moravským zemským muzeem připravila Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava. Výstava, která se uskutečnila v rámci projektu přeshraniční spolupráce, bude v Brně už jen do 28. srpna. Poté se přestěhuje do Rakouska, kde bude od 2. září do 30. října instalována na zámku ve Wilfersdorfu. Odtud se v adventním čase přesune do Telče.

Šéfkuchař Michal Hájek předvedl divákům volnou variaci z králičích jater, pocházejících z ekologického králičího chovu Jiřího a Petra Kočárových z Ratibořic u Třebíče. K přípravě rybí speciality posloužil tolstolobik z pohořelického rybníkářství.

Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, bude vařit šéfkuchař z La Bouchée
Více informací

4.8.2011

Svoje pojetí regionální kuchyně, která využívá to nejlepší z domácích chovů, rybníků, zahrad a sadů, hodlá ve středu 10. srpna na výstavě Sousedé na talíři v brněnském Paláci šlechtičen představit šéfkuchař zdejšího vyhlášeného restaurantu La Bouchée Michal Hájek.

Svoje umění bude předvádět od 15 do 17 hodin a ti, kdo se přijdou podívat, budou mít samozřejmě možnost také ochutnat.

Kuchařská exhibice jednoho z předních brněnských šéfkuchařů se koná jako doprovodná akce výstavy Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, kterou ve spolupráci s rakouskými partnery a s Moravským zemským muzeem připravila Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava. Výstava, která se uskutečnila v rámci projektu přeshraniční spolupráce, bude v Brně už jen do konce prázdnin. Poté se přestěhuje do Rakouska. Od 2. září do 30. října bude instalována na zámku ve Wilfersdorfu. Odtud se v adventním čase přesune do Telče.

Šéfkuchař Michal Hájek je zaměřen především na přípravu ryb a na využití sezónních místních surovin. „Nerad se nechávám spoutávat konvencemi a baví mne kreativně spojovat nové chutě a vymýšlet originální receptury, které dají plně vyniknout potenciálu vybraných surovin,“ říká tvůrce brněnské gastronomické „hauté couture,“ který na vlastní zahrádce pěstuje bylinky, na tržištích a ve specializovaných krámcích v tuzemsku i v zahraničí objevuje nové zajímavé ingredience. Pro hosty restaurantu La Bouchée rád vytváří degustační menu k vínu měsíce. Ani tentokrát nechce být jiný.

 „Nebude to vaření podle receptů. Spíš volná tvorba. Chtěl bych předvést variaci z králičích jater, suroviny budou pocházet z ekologického chovu Jiřího a Petra Kočárových z Ratibořic u Třebíče, kteří používají výhradně přírodní krmiva bez přísad. Zapomenout nehodlám ani na rybu z Pohořelic, kde bydlím. Tentokrát to bude s největší pravděpodobností tolstolobik,“ vyjmenovává šéfkuchař a popisuje, jaké bylinky hodlá použít, aby dal co nejvíce vyniknout kvalitám zvoleného masa. Na závěr bude lehký ovocný dezert, nejlépe z broskví, které budou v místních sadech právě tak „akorát zralé.“ 
 
Michal Hájek tak hodlá potvrdit svůj pohled na regionální jihomoravskou kuchyni, který prezentoval již na letošním kulinářském festivalu Jídlo zblízka. Jde především o lokální suroviny a jedinečné receptury z jižní Moravy, o suroviny z místních zdrojů, od místních farmářů, sadařů a zahradníků. Stejnou filozofií se řídí i restaurant La Bouchée, jehož kuchaři vaří výhradně z čerstvých kvalitních surovin, které si osobně vybírají. Zelené bylinky, kterými jídla ochucují, vyrostly přímo na zahrádce šéfkuchaře.

O místní suroviny, recepty i jídelní zvyklosti jde také ve výstavě Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller. Výstava přibližuje společné, ale i rozdílné momenty jihomoravské a dolnorakouské gastronomie. „Chceme ukázat vše, co máme společné, ale také to, co nás odlišuje jak v tradiční lidové, tak v městské stravě. Téma je zachyceno v časovém průřezu od druhé půle 19. století až po dnešek,“ řekla Zuzana Vojtová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava, která se na téma gastronomie v cestovním ruchu zaměřuje.

Výstava je doprovázena česko-německým komentářem a katalogem, který připravili odborníci na regionální gastronomii z obou zemí. Vstup na výstavu, stejně jako degustaci, je zdarma.

Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller – vařil šéfkuchař restaurace Hansen Radim Procházka
Více informací

20.7.2011

Svoji představu o tom jak má vypadat tradiční kuchyně jižní Moravy a Dolního Rakouska předváděl včera v Paláci šlechtičen na Kobližné ulici v Brně šéfkuchař „rakousko-uherské“ restaurace Hansen Radim Procházka, nositel zlaté medaile ze soutěže Moravský kuchař.

Na programu byly Kässpatzle, Grenadiermarsch, candát ve vinné páře se zeleninou, houby ve smetanové omáčce, žemlové knedlíky a sladkou tečkou na závěr byl Kaiserschmarn, neboli trhanec. Kuchařská exhibice jednoho z brněnských mistrů vařečky, doprovodná akce výstavy Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, kterou ve spolupráci s rakouskými partnery a s Moravským zemským muzeem připravila Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, potvrdila, jak mají k sobě kuchyně obou regionů blízko. Účastníci kulinářské seance s ochutnávkou se v doprovodu kurátorky Hany Dvořákové zúčastnili komentované prohlídky výstavy. 

Katalog výstavy Sousedé na talíři
Více informací

1.7.2011

V rámci výstavy Sousedé na talíři vznikl katalog s odbornými příspěvky na téma gastronomie a vinařství na jižní Moravě a v Dolním Rakousku. Katalog je zdarma k dispozici návštěvníkům výstavy nebo v TIC Jižní Morava na Radnické 2 v Brně.

Do muzea na knedlík…
Více informací

23.6.2011

Pro návštěvníky výstavy „Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller“ která je od 17. června do konce srpna otevřena v přízemí brněnského Paláce šlechtičen (vstup zdarma), uspořádali pořadatelé v úterý 21. června originální degustaci ovocných knedlíků z produkce firmy Svoboda z Blučiny.

Největší výrobce knedlíků v Evropě a možná i na světě zde názorně předvedl a dal ochutnat jednu ze specialit tradiční moravské gastronomie, bohužel už vytlačenou ze stolů většiny moravských restaurací. Soudě podle zájmu návštěvníků, knedlíky s povidlovou i s hruškovou náplní chutnaly.

Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller
Více informací

17.6.2011

O tom, co nejvíc chutná na jižní Moravě a v Dolním Rakousku, stejně jako o tom, co oba těsně sousedící regiony v gastronomii odlišuje, vypráví výstava Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller, která dnes byla otevřena v brněnském Paláci šlechtičen, kde potrvá do konce srpna. Záštitu nad ní převzal hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Chceme-li naznačit, že se s naším sousedem známe skutečně dobře, pak obvykle řekneme, že si doslova „vidíme do talíře.“ Jídlo skutečně v minulosti patřilo k fenoménům jež nejlépe charakterizovaly regiony. Vždy se vycházelo ze surovinových zdrojů v místě obvyklých, kuchařské i strávnické návyky byly však ovlivňovány směrem i četností  kontaktů s vnějším světem.

Přeshraniční výstava „Sousedé na talíři“ se blíží
Více informací

15.3.2011

V rámci projektu NEWMARKETS připravila Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava pro návštěvníky jižní Moravy, Dolního Rakouska a Vysočiny zajímavou putovní výstavu Sousedé na talíři. Záštitu nad výstavou převzal hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek. Výstava bude zahájena v červnu v Brně a poté bude putovní část přesunuta do dolnorakouského Wilfersdorfu a nakonec do Telče.

CCRJM si vybrala jako téma přeshraniční výstavy gastronomii, neboť její význam v cestovním ruchu neustále stoupá a stále více lidí se zajímá nejen o to, co jí, ale i o historii jednotlivých kuchyní a kvalitu použitých surovin. Návštěvníci regionu si stále častěji přejí poznat chutě a vůně místní kuchyně a přirozeně je srovnávají se specialitami ostatních regionů, které navštívili nebo kde žijí. Rádi si také místní gastronomickou specialitu odvezou domů v podobě suvenýru nebo receptu. Pojďme tedy ochutnat jižní Moravu a Dolní Rakousko!

Výstava Sousedé na talíři představí kulinární fenomén jihomoravské a dolnorakouské kuchyně. Projekt se snaží novou rovinou prezentace přispět k vzájemnému poznávání obyvatelstva po obou stranách hranice. Cílem je ukázat jak odlišnosti, tak i společné v oblasti tradiční lidové, stejně jako městské kuchyně.  Téma bude zachyceno v časovém průřezu od  druhé poloviny 19. století, doby c.k. monarchie až po dnešek.  Škála témat je široká – od základního nasycení po hojnost, od primitivní přípravy pokrmů po kulinářské umění nejvyšší kvality, od běžné stravy po slavnostní tabule. Opomenuty nezůstanou ani nápoje pro tyto regiony tak typické, především víno, dále pivo, mošt a samozřejmě káva.

Výstava se bude konat od 16. 6. do 28. 8. 2011 v Brně v prostorách Enografického ústavu Moravského zemského muzea, od 2. 9. do 30. 10. 2011 na zámku Wlfersdorf a v období adventu v Telči v městské galerii Hasičský dům (27. 11. 2011 – 8. 1. 2012). Výstava bude vybavena česko-německým komentářem, u této příležitosti bude také vydán katalog, který připravili přední odborníci na regionální gastronomii v obou zemích. Návštěvníci se také mohou těšit na bohatý doprovodný program (např. workshopy, přednášky, ochutnávky regionálních potravin).

Veškeré informace o regionální moravské kuchyni a o výstavě Sousedé na talíři naleznete již brzy na webových stránkách http://www.ochutnejtemoravu.cz/ jak v jazyce českém, tak i německém. Vstup na výstavu je zdarma.

Těšíme se na vaši návštěvu.

Newsletter Newmarkets
Více informací

24.5.2010

Dovolujeme si vás informovat o novinkách na jižní Moravě a na Vysočině novým newsletterem. Mimo jiné vás srdečně zveme na oslavu 150. výročí narození Gustava Mahlera nebo do Top výletních cílů Jižní Morava.

https://www.ccrjm.cz/userfiles/image/Logolinky/logolink_3.png
Vyhledávání partnerů v rámci projektu NEWMARKETS
Více informací

9.4.2010

Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava společně s Vysočina Tourism soustředila své úsilí v posledních měsících na vyhledávání partnerů v Rakousku, které poté osloví turistickou nabídkou pomocí newsletteru.

Součástí této aktivity byla také úspěšná prezentace v Poysdorfu 12. března 2010, které se zúčastnili zástupci jižní Moravy, Vysočiny i Dolního Rakouska.

V dalších měsících se práce projektového týmu soustředí na přípravu a realizaci přeshraniční výstavy o moravské a rakouské kuchyni a jejich podobnostech. O podrobnostech vás budeme včas informovat.

Jihomoravské týdny
Více informací

4.3.2010

Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava a Hotel Veltlin pořádají dne 12. 3. od 19 hodin otevření tzv. Jihomoravských týdnů v Poysdorfu. Společně s kolegy z Vysočina Tourism budou také vyhledávány nové kontakty pro rozvoj spolupráce mezi Dolním Rakouskem, jižní Moravou a Vysočinou.

Během dalších dní (13. – 28. března) budou mít návštěvníci možnost blíže se seznámit s jižní Moravou.

Kde: Hotel Veltlin, Poysdorf

Pro bližší informace kontaktujte Moniku Hlávkovou, hlavkova@ccrjm.cz

Podyjí – kraj vína, hradů, zámků a panenské přírody
Více informací

15.7.2009

Regiony Jižní Moravu a Dolní Rakousko již dávno nerozděluje státní hranice. V místě dřívější hranice vznikl jeden společný region Podyjí, který protíná tok řeky Dyje. Jde o jednu z nejatraktivnějších turistických lokalit střední Evropy. V česko-rakouském pomezí najdeme hned dvě chráněné oblasti – Národní park Podyjí a rakouský Národní park Thayatal. Území kolem toku Dyje přitahuje jak milovníky panenské přírody, tak vyznavače kultury a historie. Na březích Moravské Dyje lákají turisty malebná města a vesnice a tak zvaný Regionu Renesance.

V roce 2009 se konala Dolnorakouská zemská výstava nejen v samotném Dolním Rakousku, nýbrž došlo i k zapojení města Telč a tím dostala tato výstava novou dimenzi – přeshraniční. Projekt umožnil propojení spolupráce mezi Dolním Rakouskem, Jihomoravským krajem a krajem Vysočina v duchu Dohody o spolupráci mezi spolkovou zemí Dolní Rakousy a kraji Jihomoravský, Jihočeský a Vysočina.Partneři se zaměřili během projektu na vyhledávání nových kontaktů, které oslovují 1-2x ročně newsletterem, CCRJM vydala leták Podyjí v česko-německé jazykové mutaci, který byl distribuován na Turistická informační centra a do míst Dolnorakouské zemské výstavy. V roce 2011 připravila CCRJM pro návštěvníky jižní Moravy, Vysočiny a Dolního Rakouska výstavu Sousedé na talíři, která je nyní v období udržitelnosti ke zhlédnutí v objektu Moravského zemského muzea na zámku v Jevišovicích nedaleko Znojma. Součástí projektu byla i komunikace s médii a dalšími partnery v cestovním ruchu.